__

                                       29.09.2023р. - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ
      За останні десятиліття в Україні неінфекційні хвороби, серед яких переважають сердцево-судинні захворювання набувають значного поширення. У національному масштабі смертність від серцево-судинних захворювань за останні 29 років зросла майже на 8% й складає понад 64% у структурі загальної смертності.
     Дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань проведені в Україні виявило дуже високу поширеність поведінкових та біологічних факторів ризику - 32,8% населення мають 3-5 факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань, а 1% мають 1-2 фактори
     В період пандемії COVID-19, а зараз внаслідок війни росії проти України ситуація щодо серцево-судинних захворювань буде загострюватись. Тягар неінфекційних захворювань і зокрема захворювань серцево-судинної системи можна значно зменшити профілактичними заходами, насамперед шляхом зменшення поширеності та адекватного контролю факторів ризику, раннього виявлення цих захворювань та їх своєчасного лікування.
    За ініціативою Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно 29 вересня відмічається Всесвітній День серця. КНП « ДЦПМСД №3» ДМР долучається до проведення цієї дати та пропонує всім бажаючим прийти до Центру для:
- профілактичного огляду хворих у сімейного лікаря;
- виявлення факторів ризику;
- вимірювання артеріального тиску,
- вимірювання ваги;
- вимірювання холестерину;
- вимірювання глюкози крові;
- проведення ЕКГ.
     Також в Центрі проводится інформаційно- роз’яснювальна робота щодо важливості профілактики серцево- судинних захворювань, аспектів здорового способу життя.
    Всіх небайдужих до збереження свого здоров’я запрошуємо до нашого Центру!!!!

___

__

ГРАФІК  РОБОТИ

КНП «ДЦПМСД №3» ДМР

(на період воєнного стану)

Будні дні:

08:00 – 19:00

Субота та неділя:

08:00 – 14:00

________________________________________

Шановні мешканці Шевченківського району!

 

Запрошуємо Вас до Дніпровського центру медико-санітарної допомоги №3, розташованого за адресою вул. Панікахи 53, не залежно від прописки та місця проживання, та гарантовано отримати повний пакет первинної медичної допомоги, зв'язок з лікарем, діагностику найпоширеніших хвороб на ранній стадії. Для цього потрібно заповнити декларацію з сімейним лікарем.
При зверненні при собі мати паспорт, ідентефікаційний код, мобільний телефон.Скан-копії документів для підписання декларації не потрібні.

З 01.06.2020 року КНП «ДЦПМСД №3» ДМР перейшов на користування

електронною медичною інформаційною системою «Каштан».

Запис до лікарів Центру  здійснюється на сайті

 Лікарі 24/7    (https://likari.in.ua)

Запис до лікарів в електронній реєстратурі HELSI.me припинений.

 

За довідками звертатися за телефонами реєстратури: 0981608825, 0503090069, та робочі телефони лікарів Центру

___________________________________

 

Профілактика та лікування гепатитів

Статистика невблаганна - в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.
Вірусні гепатити - це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий вбивця». Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.
На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися і про це треба говорити!
Віруси гепатиту вважаються одним з основних факторів ризику для здоров'я людства. За даними ВООЗ, гепатит вразив близько 2 мільярдів людей у світі, тобто кожного третього жителя планети. У деяких країнах вірусним гепатитом А перехворіла велика частина населення, а десята частина жителів є носіями вірусів гепатиту В і С.
Гепатитом називають запалення тканини печінки. Виділяють вірусний гепатит — його викликає вірус, здатний розмножуватися в клітинах печінки. Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному, проте всі вони можуть викликати гостре і хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і раку.
Захиститися від гепатиту можна двома способами:

можна намагатися уникнути зараження: дотримуватися гігієни (це важливо для захисту від вірусів А і Е), дотримуватися обережності при переливанні крові і статевих контактах (це допоможе вберегтися від вірусів В і С);

можна зробити щеплення. Як правило, вакцина надійно захищає людину від зараження вірусами А і В.


Обидва ці способи захисту опиняються в центрі уваги у Всесвітній день боротьби з гепатитом. Людям розповідають про важливість превентивних заходів, постачають інформаційними матеріалами, застерігають від ризикованої поведінки. 

 

 Що треба знати про гепатит А

Гепатит А – захворювання печінки, спричинене вірусом. На відміну від гепатитів В і С, гепатит А не провокує розвиток хронічної хвороби печінки і рідко закінчується смертю. За даними Всесвітньої організації здоров'я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. Як повідомляє Всесвітня організація здоров'я, спалахи хвороби, коли інфікування відбувалось через воду, фіксуються нечасто.В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

Симптоми гепатиту :   можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це:

підвищена температура, слабкість, відсутність апетиту, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, сеча стає темнішою, пожовтіння шкіри і білків очей. Варто зауважити, що при гепатиті А не завжди проявляються абсолютно усі симптоми, вказані вище. Наприклад, у інфікованої людини може бути абсолютно нормальна температура тіла чи звичний колір сечі. Симптоми гепатиту А значно частіше проявляються у дорослих, аніж у дітей. Більше того, у дітей до 6 років дуже часто відсутні будь-які симптоми гепатиту А, а жовтуха розвивається лише у 10%. У дорослих симптоми проявляються у більш складній формі, а жовтуха з’являється у 70% випадків. Важка форма хвороби і летальні наслідки найчастіше фіксуються у осіб, яким понад 65 років.Іноді відбуваються рецидиви гепатиту А. Так, у людини, яка щойно одужала, знову з’являються симптоми хвороби. Проте після ще одного епізоду хвороби настає одужання. Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.

За даними ВООЗ, найчастіше гепатит А з’являється у дітей раннього віку. Однак захворіти може кожен. Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, прийом рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною, сексуальні контакти з людиною, у якої гостра форма гепатиту А, поїздки в райони з високою епідемічністю.

ПРОФІЛАКТИКА ГЕПАТИТУ А

Оскільки гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом, то перш за все вберегти від хвороби допоможе дотримання санітарних норм.

1. Правила особистої гігієни

Обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.

2. споживання кип’яченої води

Перед вживанням кип’ятіть воду впродовж 10 хвилин, а потім дайте їх відстоятися.

3. чисті фрукти і овочі

Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням.

4. відмову від самолікування

Лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування. 

 На сьогоднішній день також існує вакцина, яка може надати додатковий захист від гепатиту А.


__________________________________________________________________________________________________________

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Збудник і передача інфекції

Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб; кип’ятіння та 1% розчин сулеми знищують палички через 1 хвилину. Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине при нагріванні (+60 С та вище), дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Джерело інфекції – хвора людина або носій палички.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Симптоми

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи. Захворювання може протікати у вигляді спалахів та спорадичних випадків, це залежить від рівня колективного імунітету. Клінічна картина захворювання залежить від локалізації патологічного процесу, його поширеності, ступеня токсикозу та/або обтурації дихальних шляхів, наявністю та характером ускладнень, супутніми захворюваннями та приєднанням вторинних інфекцій.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

біль у горлі,

підвищена температура, лихоманка,

набряк слизової оболонки ротоглотки,

наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,

набряк шиї,

збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Ускладнення

Дифтерійний токсин також може потрапити у кров. Практично всі органи чутливі до дії токсину, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. В результаті дії токсину порушується синтез білка клітинами, що приводить до гибелі клітини.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

блокування дихальних шляхів,

інфекційно-токсичний шок,

пошкодження серцевого м'яза (міокардит),

ураження нервової системи,

нефрозонефрит,

легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Профілактика

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація  дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація  дорослих (кожні 10 років).

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через 1-1,5 років не гарантує захист від інфікування та захворювання, але захворювання у правильно щеплених буде протікати набагато легше, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому так важливо вчасно проводити як вакцинацію, так і ревакцинацію.

Для попередження розповсюдження захворювання потрібне раннє виявлення хворого, його ізоляція та лікування, а також виявлення та санація бактеріоносіїв.

Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії (правця), наявність якого практично ліквідує небезпеку розвитку важких форм дифтерії та веде до зниження захворюваності.

Щеплення проводяться у кабінетах щеплень дільничних поліклінічних закладів (безкоштовно). А також існує мережа приватних кабінетів щеплень, де можна отримати щеплення за власні кошти.

Вакцинація дітей

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), для ослаблених дітей, так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів.

Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація.

Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-М).

Щеплення дітей до 7 років з порушенням Календаря призначаються лікарем з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати чотириразове щеплення проти кашлюку до 6 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості отримати 4 дози вакцини проти кашлюку дитиною до 6 років 11 місяців 29 днів вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення їй зазначеного віку.

Дітям, старшим 7 років, та дорослим, які раніше не були щеплені або не мають даних щодо вакцинації, проводять щеплення АДП-М триразово. Ревакцинація дітей віком 15 –18 років, які отримують щеплення поза цим Календарем, здійснюється з мінімальним інтервалом у 3 роки після останнього щеплення для профілактики дифтерії та правця.

Вакцинація дорослих

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

При виникненні осередку інфекції

Для профілактики дифтерії при виникненні осередку інфекції контактні особи залежно від їх вакцинального статусу підлягають негайній імунізації:

нещеплені особи повинні одержати первинний вакцинальний комплекс (вакцинація та перша ревакцинація) препаратами згідно з віком;

особи, які підлягають ревакцинації згідно з цим Календарем у поточному році, повинні негайно отримати чергову ревакцинацію;

особи, імунізовані згідно з цим Календарем, повинні отримати додаткову дозу АД (дифтерійного анатоксину) або АД-М анатоксину залежно від віку, якщо після останнього щеплення проти дифтерії пройшло не менше року.

Статистика

Захворювання на дифтерію зустрічається в усьому світі. Максимальна кількість випадків зазвичай припадає на осінньо-зимовий період.

Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

За останні роки в Україні реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію: 2011 рік – 8 випадків (серед них – 2 дітей), 2012 – 5 (серед них – 1 дитина), 2013 – 6 (серед них – 2 дитини), 2014 – 4 (серед них – 1 дитина), 2015 – 2 (серед них – 1 дитина), 2016 – 4 дорослих (1 – в Івано-франківській області, 1 – в Одеській і 2 – у місті Києві).

У 2017 році випадків захворювання на дифтерію зареєстровано не було. Летальних випадків за даний період не було.

"МОЗ рекомендує якнайшвидше зробити необхідні щеплення проти дифтерії. Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України, і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.

__________________________________________________________________________________________________________

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

__________________________________________________________________________________________________________

 

5 причин кинути курити

Сигаретний дим, який заповнює закриті приміщення, містить більше 4000 хімічних речовин, з яких, принаймні, 250 – шкідливі, а понад 50 викликають рак. Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Ми зібрали 5 причин, чому варто кинути курити.

1. ЖИТИ ДОВШЕ

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Щороку внаслідок куріння помирає майже 7 мільйонів людей у всьому світі. Понад 6 мільйонів із них – це курці або колишні курці, а 890 тисяч – люди, які є пасивними курцями.  

2. УНИКНУТИ НЕБЕЗПЕЧНИХ ХВОРОБ

Курніння може спровокувати астму та хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти.

Куріння також може стати причиною онкологічних захворювань. Пухлини, що з’являються внаслідок куріння, найчастіше уражають ротову порожнину, гортань, стравохід, трахею, бронхи, легені, шлунок, підшлункову залозу, нирки, товсту кишку, сечовий міхур, шийку матки та спинний мозок.

Внаслідок куріння також може розвинутись остеопороз, катаракта та сліпота,

Куріння також може стати причиною безпліддя та імпотенції.

Уже з першого дня відмови від сигарет ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися.

3. ЗБЕРЕГТИ КОШТИ

Людина, яка викурює пачку сигарет щодня, щороку витрачає понад 8 тис грн. Тож відмова від куріння – це можливість витрачати кошти на більш потрібні і корисні речі.                 

4. ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ’Я РІДНИХ

Пасивне куріння є також небезпечним. У дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічна хворобу серця та рак легенів. У немовлят він може викликати раптову смерть.

5. ПОКРАЩИТИ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ТА ПОКРАЩИТИ ЯКІСТЬ ЖИТТЯ

Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться,  а займатись фізичними вправами стане легше.

За останні сім років поширеність куріння серед українців зменшилась на 20%. Однак ще досі більше 7 мільйонів із нас курять щоденно.

Більшість споживачів тютюну мають залежність від нікотину і їм складно самостійно кинути курити. Якщо вам потрібна допомога, вона є! Подзвоніть на гарячу лінію «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60, дзвінки безкоштовні та конфіденційні, або отримайте консультацію на сайті www.stopsmoking.org.ua.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Днепровские гадюки у нас чувствуют себя комфортно, несмотря на то, что их мало, и они занесены в Красную книгу. Резкое повышение температур провоцирует пресмыкающихся приближаться все ближе к людям.

Чем выше температура, тем ближе гадюки к людям.

Каково было удивление ученых, занимающихся хладнокровными много лет, подтвердить факт о том, что гадюки активизировались и время от времени появляются в черте города.

В этом году, например, пресмыкающихся видели на Набережной, а в прошлом году зафиксировали случаи их появления даже в центральной части Днепра.

Специалисты утверждают: на правом берегу Днепра гадюк можно наблюдать нечасто. А вот Левый берег, особенно дачные участки в Кировском и Обуховке им пришлись по душе. Здесь рядом заповедник и это укрепляет позиции ползучих.

Сегодня гадюки активны и очень опасны

Сегодня, при +30 градусах гадюки, как никогда чувствуют себя хорошо. Им комфортна такая температура. Пресмыкающиеся становятся более активными, больше передвигаются, поэтому становятся прожорливыми.

Днепрянам, которые выезжают сегодня на природу на пикник нужно быть предельно осторожными. В данный период гадюки очень опасны.

В Синельниковском районе Днепропетровской области уже зафиксирован первый случай укуса гадюкой", - предупредил Виктор Гассо, доцент кафедры зоологии и экологии ДНУ.

Укусила гадюка – дорога в реанимацию.

Укус гадюки – это однозначно реанимация, капельницы. Особенно тяжелые последствия, вплоть до смертельных случаев могут быть для детей.

Самый опасный яд у гадюк именно в апреле-мае, когда они вышли с зимовки, их яд сконцентрирован и высокотоксичный. 

Если раньше специалисты утверждали, что змеи ни при каких обстоятельствах не нападают первыми, то теперь говорят об этом уже не так уверенно.
Обычно гадюка кусает человека, если тот наступает на нее или тычет в нее палкой. Но бывают
 случаи, когда пресмыкающиеся нападают на человека первыми.

Чаще всего гадюки кусают за конечности – руки или ноги. Поэтому, когда едете на природу, не обувайте босоножки, а отдавайте предпочтение закрытой обуви. И прежде чем ступить, проведите по траве палкой, это может предостеречь от нападения.

Страшнее всего, если укусили за голову или шею. В таком случае даже возможны летальные случаи, как правило, в детском возрасте при несвоевременной госпитализации. Опасность укуса тем больше, чем ближе он к голове. Кроме того, токсичность яда возрастает с наступлением весны и спадает летом.

Симптомы укуса

Зачастую укус припадает на конечность. На укушенном месте наблюдаются две точечных ранки от клыков. После укуса сразу же появляется сильная нарастающая боль. Нейротропные цитотоксины в составе яда гадюки поражают нервные клетки. Другие вещества приводят к целому ряду нарушений свертывания крови и к омертвению тканей.

При местной реакции в первые же минуты после укуса наблюдается покраснение и жар в укушенной части тела, развивается отечность вверх от места укуса.

Через 15-20 минут, а иногда и сразу, появляется такая реакция:

- головная боль;

- головокружение;

- диарея;

- вялость;

- тошнота;

- в некоторых случаях рвота;

- затрудненное дыхание;

- нарушения сердечного ритма.

Как правило, укус гадюки не сопровождается помутнением сознания. Однако укушенный все же может иметь заторможенный, "пьяный" вид.

Осложнения после укуса могут длиться неделями. В большинстве случаев это вызвано неправильными способами самолечения.

Что нельзя делать при укусе гадюки:

- Нельзя разрезать ранку крестообразно или совсем вырезать пораженный участок. Такие порезы чреваты занесением инфекции, повреждением вен, сухожилий.

- Нельзя прижигать укушенное место спиртом, раскаленными предметами, порохом, кислотой или керосином.

- Не накрывать поврежденное место паутиной и не присыпать его землей.

- Запрещено накладывать жгут выше укушенного места. Это чревато ухудшением состояния потерпевшего, развитием гангренозных явлений и повышением риска летального исхода. Жгут приводит к застою крови и даже омертвению ткани, а на распространение яда он не влияет.

- Нельзя обкалывать рану лекарствами.

- Нельзя употреблять алкоголь, он способствует усилению действия яда и осложняет его выведение из организма.

Что можно делать при укусе гадюки:

- При укусе гадюки следует сразу же обратиться за врачебной помощью.

- По дороге в медучреждение очень важно сохранять укушенную часть тела в неподвижном состоянии.

- Конечность можно зафиксировать с помощью обыкновенной косынки, палок.

- Если у пострадавшего есть на пальце кольцо, его лучше снять, так как от укуса могут распухнуть конечности.

Если надежды на медицинскую помощь в ближайшее время нет, то:

* Перенесите пострадавшего в удобное и защищенное место. Уложите его так, чтобы голова находилась ниже уровня тела. Обеспечьте потерпевшему полный покой.

* С помощью надавливающих движений раскройте рану и начните активно высасывать яд ртом, массируя зону укуса по направлению к ранкам. Интенсивное высасывание на протяжении первых 5-7 минут позволяет удалить до 40% яда, тогда как через 15-30 минут эта цифра уменьшается до 10%. Если укушена рука, высасывать яд может и сам пострадавший.

* При высасывании следует периодически выплевывать кровянистую жидкость, а в завершение процедуры прополоскать рот простой воды. При наличии ранок в ротовой полости или кариесе зубов категорически запрещено высасывать яд ртом.

* При появлении первых признаков отека прекратите высасывание яда, а место укуса обработайте антисептиками. Нельзя применять зеленку, она усложнит врачу осмотр ранки.

* Наложите на поврежденное место стерильную повязку, по мере развития отека ослабляйте ее.

* Для замедления распространения яда в организме минимизируйте подвижность пострадавшей части тела. Если укушена рука, согните ее и зафиксируйте в таком положении. Можно наложить шину.

* Для нормализации водно-солевого баланса и выведения яда из организма обеспечьте пострадавшего обильным питьем.

* При возможности дайте пострадавшему 2-3 таблетки антигистаминного препарата.

* Нужно как можно быстрее доставить пострадавшего в ближайшее медучреждение, при необходимости на носилках.

* Многие считают панацеей при укусе гадюки введение специальной сыворотки. Нужно знать, что препарат требует специальных условий хранения, а срок его годности весьма ограничен


__________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________ 

Шановні мешканці!

За інформацією МОЗ України  розпочне роботу тематичний сайт про  вакцинацію www.vaccination.com.ua,

де батьки зможуть дізнатися все про сучасні методи захисту дітей від інфекційних хвороб.

Відеоматеріали стосовно вакцинації можна завантажити за посиланнями:

версія для соцмереж та інтернет  - https://drive.google.com/file/d/1G1_rbB8SlU9himFHUVswXEsFuDzvnbq/view

 

версія для ТВ –

 

https://drive.google.com/file/d/1nVCZ9asC52ytO7MW8AzTcGCyigH7zM-8/view

ролик загальний щодо вакцинації - https://www.dropbox.com/s/ce1cgnkpz2y65n1/UNICEF_MASTER_1601.mov?dl=0

 

ролик для соцмереж та інтернет –

 

 https://goo.gl/W7YEJt

__________________________________________________________________________________________________________ 

Уже понад півтора мільйона українців обрали своїх лікарів - терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів. Це означає, що уже з липня НСЗУ направлятиме кошти за їх обслуговування у конкретні медзаклади. Водночас, вибір свого лікаря - це не лише новий принцип оплати медичних послуг, а й культура взаємодії лікаря і пацієнта, сервісні вимоги до медзакладів.

Сьогодні відповідаємо на запитання.

ЧИ ЗАЛИШАТЬСЯ ВИКЛИКИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

ДОДОМУ?

Так, виклик додому сімейного лікаря, терапевта та педіатра входить до переліку послуг, які надаються на первинній ланці. Кожен лікар зможе виїжджати до своїх пацієнтів. Щоби вирішити, чи потрібно їхати на виклик, лікар поспілкується з пацієнтом телефоном і вирішить чи справді треба їхати, чи достатньо буде консультації телефоном, чи пацієнт зможе сам приїхати до амбулаторії. Чи буде лікар виїжджати додому - залежить від стану пацієнта, а не від того, як далеко він знаходиться від лікаря.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО МІЙ ЛІКАР ЗМІНИВ МІСЦЕ РОБОТИ?

Заклад, у якому ви підписали декларацію, зобов’язаний вас повідомити про зміну роботи вашого лікаря заздалегідь. Надалі ви вирішуєте - чи підписати декларацію з іншим лікарем у цьому медзакладі, чи продовжити обслуговуватися у вашого лікаря, проте в іншому місці. Якщо у вас будуть проблеми з пошуком нового лікаря, зверніться до місцевого департаменту/управління охорони здоров’я і вам допоможуть.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО МІЙ ЛІКАР ПІШОВ У ВІДПУСТКУ АБО НА ЛІКАРНЯНИЙ?

У такому разі адміністрація медзакладу, в якому працює ваш лікар, визначить іншого фахівця, який у цей період замінятиме вашого лікаря.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО Я ПОЇХАВ В ІНШЕ МІСТО І ЗАХВОРІВ?

Якщо ви поїхали в інше місто, і там щось сталося, то працює невідкладна допомога. Зверніться до найближчого закладу з надання первинної медичної допомоги. Підписувати декларацію для одноразового звернення потреби немає.

 

__________________________________________________________________________________________________________  

Кліщі найактивніші у травні-червні, а також у серпні-вересні. Варто пам’ятати, що ці небезпечні комахи переносять інфекції. Щороку кількість українців, які заражаються інфекційними захворюваннями внаслідок укусу кліщів, збільшується.

Укус кліща загрожує енцефалітом і хворобою Лайма, також відомою як бореліоз. І якщо першим заражаються одиниці, то бореліоз став серйозною проблемою для багатьох. Хвороба уражає нервову та серцево-судинну системи, суглоби та опорно-руховий апарат і може призвести до інвалідності. Так, наприкінці квітня в лікарнях Харківської області зафіксовано вже 14 випадків хвороби Лайма, яка передається через укус кліща, а саме через слину комахи.

Щорічно від укусів кліщів потерпають більше 20 тисяч українців. Майже 2 тисячі з них заражаються інфекційними захворюваннями.

Ідучи відпочивати на природу, пам’ятайте прості правила, які допоможуть уникнути укусу кліща.

Небезпечні комахи живуть переважно у сирих і вологих місцях, на прогрітих сонцем схилах, у високій траві, кущах, біля стежок і лісових доріг. Будьте обачні в такій місцевості.

У міських парках ризик стикнутися з цими малоприємними комахами дещо нижчий, ніж у “дикому” лісі.

Якщо ви зібралися на відпочинок на природі, одягніть краще світлий одяг (на ньому краще видно кліщів). Натомість слід не забувати про шкарпеткиі і віддавати перевагу закритому вбранню. Використовуйте також спеціальні аерозолі, які відлякують кліщів.

Не забувайте, що, крім людей, жертвами кліщів можуть стати і домашні тварини.

Після того, як ви прийшли з лісу чи парку, ретельно перевірте на наявність кліща такі частини тіла:
– під пахвами;
– у вухах та біля вух, на шиї;
– в середині пупка;
– на вигинах колін і ліктів;
– у волоссі і біля нього;
– між ніг;
– навколо талії.

Прийміть душ незабаром після того, як були на відкритому повітрі. Душ протягом найближчих двох годин знижує ризик укусу кліща. Пам’ятайте, що кліщ присмоктується до тіла протягом приблизно двох годин.

Те саме стосується і домашніх улюбленців. Після прогулянки в першу чергу перевірте лапи, живіт та морду. Якщо ж після укусу пес ослаб, погано їсть, а білки очей пожовтіли, терміново зверніться до ветеринара. Кліщі переносять багато небезпечних захворювань для домашніх улюбленців

Якщо вкусив кліщ: як його вийняти

Якщо вкусив кліщ, бажано не зволікати і звернутись у травмпункт. Там його дістануть і відразу передадуть у лабораторію на аналізи.

Якщо такої змоги немає, то варто обережно викрутити його пінцетом, ниткою або спеціальним гачком, який можна придбати в аптеці. Місце укусу обробити спиртом. А з олією, підрізаними шприцами, ацетоном та іншими сумнівними методами радять не експериментувати.

Як видалити кліща самостійно

Спосіб №1. Обгорнути пальці марлевою серветкою і розхитувати кліща з боку вбік.

Спосіб №2. Можна скористатись пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно витягнути комаху разом із хоботком.

Не можна розчавлювати кліща, щоб збудники хвороби, які можуть бути в його організмі, не потрапили в рану на тілі людини. Після видалення комахи місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці — видалити його стерильною голкою, після чого ретельно вимити руки з милом.

Якщо ви витягнули кліща самотужки, слід простежити, щоб кліщ залишився живий.

Перевірити, чи заразним був кліщ, можна у спеціальній лабораторії. Ціна дослідження – майже 73 гривні. Там фахівці перевірять кліща на наявність борелій – це бактерії, що викликають хворобу Лайма. Вірус не завжди проявляється одразу.

Як зрозуміти, що після укусу кліща ви заразилися?

Якщо ви стали жертвою кліща — уважно стежте за своїм самопочуттям. Ці комахи переносять бактеріальну інфекцію, яка спричиняє хворобу Лайма. Початок захворювання схожий на звичайну застуду або грип.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Шановні мешканці міста!

За повідомленням Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, щороку збільшується кількість постраждалих та загиблих від нещасних випадків, пов’язаних із використанням газу в побуті. У 2017 році на території Дніпропетровської області сталося 8 таких випадків, у яких постраждало 15 осіб, в тому числі 8 загинуло.

Основними причинами нещасних випадків під час використання газу у побуті є: недостатня вентиляція приміщень, де встановлено газові прилади, використання газових приладів не за призначенням, несправність автоматики безпеки газових приладів, самовільне встановлення газових приладів.

Тому нагадуємо основні правила безпечного користування природним газом у побуті:

-     систематично перевіряйте тягу перед вмиканням і під час роботи газового приладу. Якщо тяга в димоході слабка або відсутня, користування газом смертельно небезпечне;

-      слідкуйте за чистотою димоходу та вентиляційних каналів;

-     під час роботи газового приладу обов’язково тримайте кватирку відкритою;

-      не залишайте без нагляду працюючі газові прилади;

-      використовуйте газові прилади лише за призначенням;

-      не вмикайте газові прилади при несправній автоматиці безпеки;

-     для встановлення, перенесення та ремонту газових приладів запрошуйте кваліфікованих фахівців;

-     не прикріплюйте до газових приладів та газопроводів сторонні предмети, не сушить білизну над газовою плитою;

-     не дозволяйте користуватись газовими приладами дітям та особам, які не пройшли спеціальний інструктаж;

-     у разі раптового затухання полум’я у газовому приладі негайно закрийте усі газові крани, добре провітріть приміщення;

-     якщо у приміщенні відчувається запах газу забороняється запалювати вогонь, вмикати і вимикати електричне освітлення і апаратуру;

-    у разі виявлення запаху газу на вулиці, в під’їзді, підвалі чи інших місцях негайно повідомите аварійну службу за номером телефону «104»!

__________________________________________________________________________________________________________

 

Шановні мешканці Шевченківського району!

 

Запрошуємо Вас до Дніпровського центру медико-санітарної допомоги №3, розташованого за адресою вул. Панікахи 53, не залежно від прописки та місця проживання, та гарантовано отримати повний пакет первинної медичної допомоги, зв'язок з лікарем, діагностику найпоширеніших хвороб на ранній стадії. Для цього потрібно заповнити декларацію з сімейним лікарем.
При зверненні при собі мати паспорт, ідентефікаційний код, мобільний телефон.Скан-копії документів для підписання декларації не потрібні.

З 01.06.2020 року КНП «ДЦПМСД №3» ДМР переходить на користування

електронною медичною інформаційною системою «Каштан».

Запис до лікарів Центру буде здійснюватись на сайті

 Лікарі 24/7    (https://likari.in.ua)

Запис до лікарів в електронній реєстратурі HELSI.me припинений.

 

 

За довідками звертатися за тел. 0981608825, 0503090069

При собі мати ПАСПОРТ для ідентифікації особистості.

 

Запрошуємо доросле населення території обслуговування на планове щеплення вакциною АДП-М (дифтирія, правець).
 
З усіх питань звертатися до сімейного лікаря.

__________________________________________________________________________________________________________

 

Перелік аптечних закладів, які знаходяться на території обслуговування 

КЗ «ДЦПМСД №3»
м.ДНІПРО

в спис-ку

Найменування аптечного закладу

№ аптеч-ного закладу

Адреса аптечного закладу

Телефон аптечного закладу

1

ТОВ «Сист.аптек«Лінда-Фарм»

№ 8/18

вул. Панікахи,53

788-55-43

 

 

№ 19

ж/м Тополя-1,буд.15/1

765-02-55

2

Обласне КП «Фармація»

№ 9/2

вул. Панікахи,19

776-00-16

3

ТОВ «АСНБ-2»

 

вул. Панікахи,19

 

4

ФОП Шапіро І.

 

вул.Комбрига Петрова 6

 

5

ТОВ « Фармпостач»

 

ж/м Тополя 2, буд. 1

376-93-42      371-59-40

6

ПП «Кобфарма»

 

вул. Панікахи,53

0676367285

7

ТОВ "Фармвест плюс"

№1

ж/м Тополя 1, 15,к.4,пр.3

 

8

ТОВ Мед. компанія "ІРІС"

№9

вул. Зап. шосе, 48 блок 4

 

 

 

№26

Тополя-2,28, к.7, прим.4

 

9

ФОП Шаповалова Л.М.

 

вул.Панікахи 75,пр.2

735-88-00

10

ФОП Дубовик Н.П.

 

вул.Панікахи 119/2

788-37-41

Перелік аптек  За програмою "Доступні ліки"

 

 

 



 

 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!

У Шевченківській районній у місті Дніпрі раді працює Шевченківський Центр допомоги учасникам АТО, членам їх сімей та волонтерам.

Адреса Центру допомоги:

вул. Михайла Грушевського, 70 каб. 112.

 Контактний телефон: 0502932666

 (з 10 до 18, крім вихідних та святкових днів).

Графік роботи:
ПН — 13:00 -18:00
ВТ — 10:00 -15-00
СР — неприймальний день

ЧТ — 13:00-18:00
ПТ — 10:00- 15-00

__________________________________________________________________________________________________________

 

1 квітня 2017 року стартує Урядова програма «Доступні ліки». Пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

***

ЗАВАНТАЖИТИ:

1. Відеоролик про програму "Доступні ліки": https://youtu.be/JjFPhjgJnMI

2. Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню: https://goo.gl/qkzmrq

3. Адреси аптек, що беруть участь у програмі "Доступні ліки": https://goo.gl/dCEMCw (оновлюється)

4. Інформація для лікарів: https://goo.gl/lG6NRM

5. Правильно виписаний рецепт: https://goo.gl/5QekAs

6. Зразок наклейки для аптеки, що бере участь у програмі: https://goo.gl/2KaRpp

7. Плакати для друку: https://goo.gl/g32X5h

8. Постанова КМУ: https://www.kmu.gov.ua/control/uk/cardnpd?docid=249827185

9. Накази МОЗ України: https://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170325_a.html

10. Зразок примірного договору: https://moz.gov.ua/ua/portal/dn_20170325_326

***

ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ

Що потрібно знати про цю програму?

1. Як отримати безкоштовні ліки?

1. Зверніться до лікаря та отримайте правильно виписаний рецепт.

2. Завітайте до аптеки з позначкою «Доступні ліки».

3. Отримайте ліки безкоштовно або з частковою доплатою за рецептом.

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

2. Коли запрацює програма?

Програма запускається 1 квітня 2017 року. Аптеки на добровільних умовах підписують договір з місцевими органами влади та стають учасниками програми.

3. Чому саме ці категорії захворювань?

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис., за статистикою 2015-го. Здебільшого, це діти та молодь.

4. Які МНН (міжнародна непатентована назва (діюча речовина)) входять до програми реімбурсації?

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯ:

Аміодарон (Amiodarone)

Амлодипін (Amlodipine)

Атенолол (Atenolol)

Верапаміл (Verapamil)

Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)

Спіронолактон (Spironolactone)

Фуросемід (Furosemide)

Дигоксин (Digoxin)

Еналаприл (Enalapril)

Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)

Карведілол (Carvedilol)

Клопідогрель (Clopidogrel)

Метопролол (Metoprolol)

Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)

Симвастатин (Simvastatin)

Бісопролол (Bisoprolol)

БРОНХІАЛЬНА АСТМА:

Беклометазон (Beclometasone)

Будесонід (Budesonide)

Сальбутамол (Salbutamol)

ДІАБЕТ ІІ ТИПУ:

Метформін (Metformin)

Гліклазид (Gliclazide)

5. Де пацієнт може обміняти рецепт на ліки?

Це може бути будь-яка аптека, що підписала договір з місцевим органом влади.

Шукайте аптеки з такою позначкою: https://goo.gl/2KaRpp

Список аптек згодом буде на сайті МОЗ.

6. Що робити, якщо в аптеці закінчились безкоштовні ліки, або ті, що відшкодовуються?

1. Пацієнт може зачекати, поки ліки надійдуть в аптеку.

2. Пацієнт може звернутись в іншу аптеку.

3. Пацієнт може обрати іншу торгову марку та доплатити різницю.

7. Що потрібно знати лікарю?

Лікар має виписати пацієнту рецепт на лікарський засіб, який відповідає його стану.

Для ефективного використання бюджетних коштів рецепт виписують не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви (МНН) діючої речовини ліків.

В аптеці пацієнт може вибрати – отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно, або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму.

8. Які ліки пацієнт може отримати безкоштовно, а за які потрібно доплачувати?

Реєстр оптово-відпускних цін визначає максимальну ціну препарату, який може взяти участь в урядовій програмі «Доступні ліки».

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування.

9. Чи може пацієнт отримати безкоштовні ліки без рецепта?

Уряд не буде обмежувати вільний ринок ліків. Якщо пацієнт бажає придбати випробувані ним ліки, не маючи рецепта від свого лікаря, – він може це зробити у будь-якій аптеці.

Проте у такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою.

10. Як працює механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації)?

Механізм відшкодування вартості ліків успішно діє в багатьох країнах світу та передбачає забезпечення пацієнтів безкоштовними ліками або значною знижкою на препарати.

В Україні відшкодування вартості ліків визначатиме Національний перелік основних лікарських засобів у 2017 році. У його склад входять рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я 21 міжнародна непатентована назва (МНН або діюча речовина) для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

11. Як регулюватимуть ціни на лікарські засоби в Україні?

Ціна на лікарські засоби, які відшкодовує держава, має бути обґрунтованою. Дуже часто ціни на одні й ті самі ліки в Україні є значно вищими, ніж у сусідніх країнах. Хоча рівень зарплат українців є нижчим.

У більшості розвинених країн існує практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дозволяє уникнути необґрунтованого завищення цін на ліки.

Задля забезпечення доступності ліків в Україні, МОЗ встановить граничну оптово-відпускну ціну лікарських засобів по 21 міжнародній непатентованій назві (МНН або діюча речовина), які ввійдуть до програми реімбурсації.

Граничну оптово-відпускну ціну розрахують, базуючись на медіанній ціні на лікарський засіб у 5 сусідніх країнах – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії.

Це країни ЄС, де вже давно сформована система регулювання цін на лікарські засоби та механізм відшкодування вартості ліків. Оскільки виробникам вигідно реалізувати ліки за такою ціною в сусідніх країнах, отже, так само має бути і в Україні.

Для лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню, МОЗ встановить максимальну роздрібну торговельну надбавку на продаж ліків на рівні 15%.

12. Що таке реєстр референтних цін і як ним користуватись?

Міністерство охорони здоров’я порівняло ціни на аналогічні МНН у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. На основі медіани ціни за добову дозу лікарського засобу в цих 5 країнах, уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб, яку буде компенсувати держава.

Важливо розуміти, що ціна в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (стовпчик 11) – це оптово-відпускна ціна. Гранична оптово-відпускна ціна за добову дозу міститься в Реєстрі граничних оптово-відпускних цін (стовпчик 6). Максимально дозволена ціна в аптеці – оптово-відпускна ціна за упаковку + 10% постачальницької надбавки + 15% дозволеної торговельної надбавки + 7% ПДВ.

Розмір відшкодування вартості за упаковку лікарського засобу міститься в Реєстрі лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню (стовпчик 15).

Наприклад, Міністерство охорони здоров’я порівняло всі ціни на препарати з діючою речовиною Еналаприл в Польщі, Словаччині, Латвії, Угорщині та Чехії. Медіанна ціна за дозу там становила ХХ грн. Це означає, що уряд компенсуватиме повну або часткову вартість препарату, ціна за визначену добову дозу якого не перевищує ХХ грн + 10% оптово-постачальницької надбавки + 15% торгових надбавок + 7% ПДВ = УУ грн за дозу.

Референтне ціноутворення дозволило знизити ціни на основні лікарські засоби та зробити їх доступнішими для пацієнтів.

13. Які вимоги до аптеки-учасника програми?

У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший генерик (найдешевший препарат) та перелік цін відшкодування.

Аптека надає місцевим владам фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 5 робочих днів після подачі звітності.

14. Скільки коштів виділив Уряд на програму?

На 2017 рік Уряд виділив 500 млн гривень.

***

Мета програми «Доступні ліки» – забезпечити кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності.

З усіх питань звертайтесь на урядову «гарячу лінію» 15-45

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________

 

 

___________________________________________________________________________________________________

Шановні батьки!
Піднімаючи важливу тему вакцинації. Пропонуємо поглянути вам на затверджену схему вакцинації дітей. Кожен з вас (батьків) щось чув про графік вакцинації, хтось про нього взагалі не знає, хтось думає, що цей графік придумує медична сестра.
  Представляємо Вам Наказ МОЗ України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплення в Україні».

 Графік вакцинаціїЗгідно наказу №551 МОЗ України